Regeringen förhalar vinsttak för att slippa misstroendeförklaring

Det kommer ingen proposition från regeringen i år om ett tak för vinster i välfärden, enligt källor i regeringskansliet. Regeringen vill dra ut på visntfrågan så länge som möjligt för att undvika att Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna riktar en misstroendeförklaring mot någon eller några ministrar. Strategin är att lägga fram ett förslag så nära inpå valet som möjligt för att det ska bli meningslöst för oppositionen att agera så att det utlöser en regeringskris.

Men regeringen går balansgång på slak lina mellan höger och vänster. För den kan inte vara helt lugn med att Jonas Sjöstedt sitter still i båten om regeringen skulle bestämma sig för ett förslag om vinsterna som är för mjukt för Vänsterns smak. Det är ytterligare ett skäl till att regeringen vill vänta med vinstförslaget tills den kan andas ut efter att ha lotsat höstens budget genom riksdagen.

Ytterligare ett orosmoment för regeringen är Alliansens planer på att stoppa de skattehöjningar som väntar. Enligt mina källor finns kontakter mellan regeringskansliet och Liberalerna och framförallt Centern. Regeringen är öppen för att gå de två partierna till mötes när det gäller till exempel brytpunkten för statlig skatt. Stefan Löfven tänker långsiktigt och vill gärna skapa möjligheter till samarbete efter valet nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =