Löfven kan ta det lugnt när V hotar

Kan Vänsterpartiet bidra till att regeringens budget faller? I händerna på Jimmie Åkesson? Jonas Sjöstedt pressas på svar i Ekots lördagsintervju. Han vrider sig som en mask på kroken och det är inte konstigt. För när allt kommer till allt har Sjöstedt inte mycket till alternativ. Hur arg han än är på Stefan Löfven.

Det handlade om vinsterna i välfärden, eller vinstjakten som det brukar heta. Jonas Sjöstedt är orolig för vad som ska hända med vinsterna, om det ska bli något vinsttak. Och han har i olika omgångar hotat med att att budgetsamarbetet mellan regeringen och Vänsterpartiet kan falla sönder och samman om Löfven inte lägger fram ett förslag i enlighet med den överenskommelse som Vänstern gjorde med regeringen direkt efter valet om vinsterna.

Så vad händer om Löfven bryter löftet och Jonas Sjöstedt hoppar av budgetsamarbetet? Då får Miljöpartiet och Socialdemokraterna lägga fram sin budget bäst de kan och hoppas att den går igenom utan stöd från Vänstern. Men om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i det läget röstar på Moderaternas budgetmotion skulle den vinna och regeringens budget falla. En regeringskris står då för dörren.

Skulle Jonas Sjöstedt kunna förklara för sina väljare att han släpper fram en moderatbudget som stöds av Sverigedemokraterna? Och kanske i slutändan att regeringen avgår? Ett otänkbart scenario.

Det är vänsterpartiets lott att låta hoten eka utan att kunna göra allvar av dem i skarpt läge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − sjutton =