LO och S vill tränga in AKB i hörnet med Jimmie Åkesson

Det är tydligt att LO och Socialdemokraterna har bestämt sig. Anna Kinberg Batra ska trängas in i ett hörn och Jimmie Åkesson ska placeras bredvid. Löfven och Thorwaldsson dundrade gemensamma budskap från varsin talarstol. Stefan Löfven krävde att Anna Kinberg Batra, som vill fälla regeringen så fort det går, ska berätta vad som händer när det är gjort och hon i ett sådant scenario blir statsminister.Vad ska Kinberg Batra ge Jimmie Åkesson i utbyte mot att han låter henne sitta kvar? LO- ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson varnade: En röst på Jimmie Åkesson är en röst på Anna Kinberg Batra.

Så sa LO redan inför valet 2014 för att förhindra att LO:s medlemmar blir Sverigedemokrater och att socialdemokratiska väljare byter till Jimmie Åkessons parti. Valresultatet 2014 och dagens opinionsmätningar tyder inte på att strategin blev succé. Visserligen tycks Sverigedemokraternas tillväxt ha mattats av, men den har stannat på en hög nivå och Sverigedemokraterna är riksdagens tredje största parti, i vissa mätningar näst största partiet. Risken för både Thorwaldsson och Löfven är att Sverigedemokraternas väljare inte vill ta regi och att de blir än mer övertygade om att stanna kvar där de är. Antagligen har Jimmie Åkesson fått draghjälp av Anna Kinberg Batra när hon i januari legitimerade Sverigedemokraterna med sitt utspel om ett närmande till Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven slog hårt mot ”högern” – det är förstås själva konceptet på 1 maj. Men själv lät han mera höger än vänster när han blev ”förbannad på riktigt”, och ägnade en stor del av talet åt hårdare tag mot brottslingar, terror och hedersförtryck. Ledstjärnan för dagen är: Alla ska med, men ingen ska åka snålskjuts. Fokus för de nya hårdare Socialdemokraterna är snålskjutsresenärerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 5 =