Jan Björklund vinnare på Annie Lööfs popularitet

Ju populärare Annie Lööf blir desto svårare lär det bli för henne att få med sig Anna Kinberg Batra på sin linje om hur Alliansen ska agera för att göra livet surt för Stefan Löfven. Moderaterna och Kristdemokraterna vill ju fälla regeringens budget senare i år. Liberalerna och Centern nöjer sig med att ge sig på regeringens planerar på skattehöjningar. Det enda allianspartierna är överens om är att Löfven inte ska få sitta i orubbat bo. Men de förhandlar och träter i tillsynes fastlåsta positioner om hur det ska gå till.

Centerns ledare regerar i opinionsmätningarna, där hon kliver upp på den ena segerpallen efter den andra i undersökningarna om väljarnas förtroende. Skulle Anna Kinberg Batra bjuda sin rival Annie Lööf på ännu en triumf och välja hennes väg att tillfoga regeringen skada? Det scenariot är inte troligt. Och att Centern skulle göra som Moderaterna vill och fälla budgeten är kanske ännu mindre sannolikt. Annie Lööf säger tvärt nej till att överta makten och bli beroende av Sverigedemokraterna. Lööf säger det Kinberg Batra inte vill låtsas om; att Jimme Åkesson inte kommer att vara en passiv stöttepelare åt en alliansregering. Han kommer att ställa krav.

I det här läget blir nog Jan Björklund och Liberalerna vinnare i kampen om vilka dolkstötar som ska sättas in mot regeringen. Så statsminister Stefan Löfven kan förbereda sig på en misstroendeförklaring mot någon av hans ministrar om inte regeringen viker sig och avstår från att höja skatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + elva =