Alliansen riskerar hamna i rävsax

Alliansen spelar ett högt spel. Partierna har aviserat att de ska rikta misstroendeförklaring mot tre ministrar. Så långt har de kontroll över skeendet. Men sen? Vad händer därefter? Det kan inte allianspartierna styra över. Det ligger helt och hållet i Stefan Löfvens händer.

Om Löfven väljer att avgå förväntas Alliansen ta över. Därmed är det bäddat för svekdebatt och att den interna splittringen ligger i öppen dager.

Jan Björklund och inte minst Annie Lööf har dyrt och heligt lovat att inte sätta sig i en regering i det rådande parlamentariska läget, där de skulle bli beroende av Sverigedemokraternas stöd i varje omröstning i riksdagen. Det beror på att Alliansen är mindre än de rödgröna. Om Annie Lööfs kompassnål skulle börja darra i den för henne djupt ideologiska frågan om relationen till Sverigedemokraterna, kommer hennes marsch uppåt i väljarbarometrarna att vända. Jan Björklund, som är utmanad om ledarposten av Birgitta Ohlsson, har också satt sin heder i pant på att inte regera med det som kallas aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Om Björklund och Lööf håller fast vid sina löften är splittringen mellan de fyra borgerliga partierna ett faktum. Och Alliansens dagar antagligen räknade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + tjugo =