Varför tiger Kristersson och Svantesson?

Det finns en tystnad som talar högt i det moderata dramat. Varken Elisabeth Svantesson eller Ulf Kristersson har ställt sig upp och uttalat sitt förtroende för sin skadeskjutna partiledare. Svantesson och Kristersson är tunga och respekterade auktoriteter i Moderaterna. Hade de gått ut offentligt och gett Anna Kinberg Batra sitt fulla stöd redan före sommaren hade de sannolikt kunnat förhindra att den nu pågående krisen uppstått. Idag är Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson istället hetaste namnen att ta över efter Kinberg Batra.

Avgångskraven kommer tätt som på ett pärlband från det ena länet efter det andra. Det tyder på ett välorganiserat uppror, som inte lämnat mycket åt slumpen. Daniel Suhonen som skrivit en bok om Håkan Juholt formulerar vad som händer när knivar slipas och ränker smids i ett parti. Man når en punkt där det blir lojalt att vara illojal, säger han om att känna vart vinden blåser.

Den som tar över efter Anna Kinberg Batra, om hon går, kommer inte att driva en annan politik. Politiken är redan klubbad i partistyrelsen och återfinns i de dokument som Moderaternas partistämma ska fatta beslut om i november. Och ingen av dem som kräver Anna Kinberg Batras avgång har sagt att det är politiken det är fel på. Alltså kokar det ner till att Moderaternas kris beror på partiledarens tillkortakommanden. Kinberg Batra har kritiserats för att hon är otydlig, att hon inte förmår föra ut den moderata politiken.

Hennes största otydlighet är dimridåerna kring regeringsfrågan. Anna Kinberg Batra har aviserat att hon vill fälla regeringens budget och därmed ta över makten den här mandatperioden. Men hon har inte kunnat svara på frågor om hur en alliansregering ska kunna få igenom sin politik utan aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Hennes dunkla tal beror på att hon har ett splittrat parti bakom sig när det gäller relationen till Sverigedemokraterna. Det skulle en ny partiledare också ha -så om hen inte sätter ned foten och tar strid med endera grupperingen i partiet lär otydligheten i regeringsfrågan bestå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 14 =