Socialdemokraterna överger tanken på en generös flyktingpolik

Det blev inte som många förutsett, jag var en av dem; att flyktingpolitiken skulle bli S-kongressens hetaste och mest känsloladdade fråga. Morgan Johansson, partistyrelsens föredragande i frågan, rodde med lätthet partistyrelsens linje i hamn. Det behövdes bara en smärre förändring om att principen ska vara att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till återförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. En logik, som för många är självklar. Och frågan är vad principer är värda efter Stefan Löfvens tal på Medborgarplatsen om att hans Europa inte bygger murar.

Den stora och övergripande principen, som kongressen nu enas om, blir att Sverige inte kan ha generösare regler än EU. Idag finns det inget som tyder på att EU:s länder inom överskådlig framtid skulle komma överens om en flyktingpolitik som ligger i närheten av den Sverige hade för inte så länge sedan. Kongressombuden, till och med en sådan som Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet,  köpte partistyrelsens kompromiss. Kanske knöt de näven i fickan och insåg att loppet var kört, att de inte skulle komma längre.

Förmodligen har det hemska som hände i Stockholms centrum påverkat partikongressen. Mannen som misstänks ha dödat flera människor var en av dem som gömde sig undan polisen efter att han fått ett utvisningsbeslut. I det läget är det kanske svårt att hålla fast vid att Sverige ska återgå till den generösa politiken. Trots att den misstänkte mannens bakgrund egentligen inte har med reglerna för migration att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 6 =