Jonas Sjöstedt ställde ultimatum om vinsterna

Budgetförhandlingarna mellan Vänstern och Magdalena Andersson var en hårsmån från att spricka under tisdagen i förra veckan. Vänsterpartisterna  var trötta på att inget hände, att regeringen förhalade partiets hjärtefråga om vinsttak i välfärden. Så de lämnade förhandlingsbordet. De bokade tid och plats för presskonferens och skrev ett pressmeddelandet om sammanbrottet. Återstod bara att sätta fingret på ”skicka.”

Det fungerade. Magdalena Andersson blev livrädd för att hennes reformstinna budget var i fara. Det är ju inte vilken budget som helst, utan ett alster som Socialdemokraterna tänker vinna valet på. Så sen gick det fort. Vänsterpartiet tog hem vinsten. Magdalena Andersson var ställd mot väggen. Och Stefan Löfven ville inte höra Jonas Sjöstedt basunera ut att Löfven var en man, som inte stod fast vid sina löften. Att få sin redbarhet och ärlighet ifrågasatt är en känslig punkt för Löfven.

Att regeringen nu, mer eller mindre motvilligt, lägger fram ett förslag om ett tak för vinster i välfärden är nog Jonas Sjöstedts, största seger. Han har satt sin politiska heder i pant på att genomdriva ett vinsttak . Nu har han baxat regeringen dit.

Att det sannolikt inte blir verklighet, eftersom det inte finns någon majoritet i riksdagen för ett sådant förslag, är en annan femma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + femton =